גולד חדשות
צרכנות וחדשות זה אצלינו!

גולד חדשות

חדשות וצרכנות זה אצלינו!

מה חשוב לדעת לפני פתיחת תיק עוסק פטור

תוכן עניינים

החלטת לפתוח עסק עצמאי ועכשיו כל שנותר לך הוא לבחור את הנתיב המתאים ביותר. שמעת על עוסק פטור ועל כל ההטבות שיש לעסק כזה בתחילת דרכו והחלטת שזהו המסלול בו העסק שלך ילך, אך האם בדקת אם העסק יכול להיות פטור? מה צריך לצרף לבקשת פתיחת עסק כזו וכיצד עושים זאת בפועל? הכנו לך מדריך קצר שיסייע לעשות קצת סדר בדברים. 

מי יכול להגיש בקשה לפתיחת עוסק פטור?

כל אדם מעל גיל 18 שמעוניין לפתוח עסק עצמאי פטור יכול לעשות זאת בתנאי שהעסק אותו הוא פותח אינו נמנה על עסקים המחויבים להיות עסקים מורשים, ומחזור העסקאות השנתי של העסק אינו עולה על סכום של 107,692 ₪. המשמעות של העוסק הפטור הוא שהוא פטור מדיווחים חודשיים למע"מ והוא גם לא רשאי לקזז מע"מ בגין רכישות שהוא מבצע. הפטור יש לשים לב, הוא רק לנושא המע"מ, שכן עוסקים פטורים מחויבים במס על פי המדרגות בחוק ובתשלום מקדמות לביטוח הלאומי. מי שלא יכולים להירשם כעוסקים פטורים הם עסקים שמחזור העסקאות שלהם גבוה מ-107,692 ₪ ובעלי מקצועות חופשיים שונים, החל מאגרונום, אדריכל, יועץ לארגון, רופא, פסיכולוג, מרצה, בעל בית ספר או גן, עובדים במקצועות הכתיבה, סוחר או מתווך רכב ועוד. 

מה צריכים לצרף לבקשה?

לטופס 821 למס הכנסה יש לצרף צילום תעודת זהות, אישור הסמכה לתחום וחוזה שכירות של הדירה או העסק. לטופס 5329 של מס הכנסה יש לצרף גם כן חוזה שכירות, צילום תעודת זהות ובקשה לפטור מניכוי מס במקור. כשמסיימים עם מע"מ ומס הכנסה יש לפתוח תיק גם בביטוח הלאומי, שם יש למלא טופס 6101 והנתונים ממס הכנסה עוברים לביטוח הלאומי באופן אוטומטי. 

כיצד מגישים את הבקשה? 

כדי לפתוח תיק עוסק פטור אין צורך היום להגיע פיזית למשרדי הרשות, ניתן לעשות זאת דרך דוא"ל או באמצעות אתר האינטרנט של רשות המיסים. את הבקשה מגישים באתר רשות המיסים לאחר הזדהות תוך צירוף כל המסמכים הרלוונטיים. אם פותחים את התיק באמצעות הדוא"ל יש צורך למלא ולהדפיס טופס 821 למע"מ וטופס 5329 למס הכנסה יחד עם המסמכים הרלוונטיים. 

האם צריך רואי חשבון בתהליך פתיחת תיק עוסק פטור? 

פתיחת תיק עוסק פטור הינו תהליך פשוט ברוב המקרים, אך מי שבוחר לקחת את הנושא ברצינות ולוודא שלא נעשות שום טעויות בדרך, ישמח לגלות שליווי של רואה חשבון יכול לסייע בכך רבות. דוגמה טובה לטעות שרבים עושים בתחילת דרכם היא של ההצהרה הראשונית בנושא גובה ההכנסות בעסק: רבים מצהירים את הסכום שהם חושבים שירוויחו בעסק, ולפעמים הם ירוויחו הרבה פחות מסכום זה. כך יכול להיווצר למשל מצב בו הביטוח הלאומי ידרוש מקדמות גבוהות למדי שאף יכבידו על התנהלות העסק הכוללת בהתחלה. גם אם בשלב מאוחר יותר ניתן יהיה לקבל החזרים עבור אותם כספים – בשלבים הראשוניים סכומים גדולים מידי עלולים למוטט עסק פטור מתחיל. בעת פתיחת תיק עוסק פטור מומלץ מאוד להיות מלווים על ידי אנשי המקצוע הנכונים, כדי להבטיח שהעסק יהיה יציב בתחילת הדרך, תוך הימנעות מטעויות קריטיות שישפיעו על עתידו.