גולד חדשות

צרכנות וחדשות זה אצלינו!

גולד חדשות

חדשות וצרכנות זה אצלינו!

אבטלה מבנית

בשתי הנקודות לא היה ניצול מקסימלי של העובדים והדונם. זוהי סיטואציה שנקראת אבטלה מבנית. זאת, מפני שיש תלות בין גורמי הייצור. זה מחייב אותנו לתקן את ההגדרה לתעסוקה מלאה: מצב בו מועסקים כל גורמי הייצור ובלבד שההעסקה שלהם מאפשרת להגדיל את התפוקה.

אבטלה מבנית– מצב בו אין אפשרות להעסיק את גורם הייצור המובטל בשל מחסור בגורמי ייצור אחרים, בהינתן יחס קבוע של ייצור.

צמיחה כלכלית: שיפור טכנולוגי. קודם ראינו את הצמיחה כמצב בו כל המשק מתרחב. עכשיו נדבר על מצב של שיפור טכנולוגי החל במוצר אחד. שיפור טכנולוגי משמעו- יכולת לייצר כמות גדולה יותר מאותו המוצר עם אותה כמות של גורמי ייצור. יכולת לייצר את אותה הכמות מאותו מוצר, עם פחות גורמי ייצור.

דוגמאות: פיתוח זן עמיד של עצי זית מפני מחלות= יותר ייצור שמן זית.שיפור המנוע לכדי צריכת פחות דלק (לא הגדלת המנוע, כי זה מגדיל את גורם הייצור).

בדוגמא של השיעור הקודם- ראינו איך המשק גדל בצמיחה הכלכלית בכל המובנים. עכשיו נדבר על שיפור במוצר אחד: ארטישוקים (טונות) ומלט (שקים). כל המשאבים שמוקצים לייצור ארטישוקים יניבו 400 טונות. כל המשאבים שמוקצים לייצור מלט יניבו 10,000 שקים. לאחר שיפור- עם אותה כמות של גורמי ייצור אפשר לייצר יותר ארטישוקים- המקסימום כעת הוא 650 טונות. מבחינת העקומה החדשה- ייצור המלט עדיין ישאר על 10,000 כי לא חל שיפור טכנולוגי בייצור של המלט (מוזנח).

כתוצאה מהשיפור הזה יש למשק משמעויות- בנקודהC(באמצע העקומה) נוכל לייצר יותר ארטישוקים, אך עם אותה כמות של ייצור מלט, כפי שייצרנו לפני השיפור. אולם, ברור כי מבחינת הקצאת המשאבים- אפשר לייצר את אותה כמות של ארטישוק כמו מלפני השיפור, ולייצר יותר מלט. הכל תלוי בהקצאת המשאבים כעת- הקצאה של פחות משאבים לייצור המוצר ששופר כדי לייצר אותה כמות כמו קודם, לטובת ייצור יותר מלט= ייעול.

יכול להיות מצב של נסיגה כלכלית. למה נסיגה כלכלית יכולה להתרחש? למשל בלאי מכונות, שחיקה ועוד. לכן עלינו להתקדם כל הזמן. אחת הבעיות של הכלכלה- תמיד צריך להשקיע בעתיד, גם אם אנחנו רוצים רק לשמור על המצב הקיים ואפילו לא להתקדם, כדי להימנע מנסיגה כלכלית.

היתרון היחסיבמסחר בינלאומי:

למה לסחור?למה לצאת ממשק סגור (אוטרקיה) למצב בו משק מסיים תמהיל מסוים של מוצרים- חלק הוא צורך בעצמו ובחלקם הוא סוחר למען קבלת מוצרים אחרים. היסטורית, למה אנשים חשבו שכדאי לסחור? שיתוף פעולה מאפשר לייצר מוצר שאי אפשר לייצר לבד. בנוסף, יש את עקרון ההתמחות (אפלטון)- כל אחד מתמחה בייצור מוצר אחר. גישה נוספת המקובלת בחלקים שונים בעולם- חברתית, לפיה יש לאדם מעמד שמכתיב לו את תחום העיסוק שלו. אין מוביליות (קסטות בהודו).

 

שיעור 6, 26.11

כשדיברנו עד כה על הקצאה יעילה ופונקציית הייצור הזכרנו את הקצאת המקורות של פירמה בודדת. ראינו מה המשמעויות של העלות האלטרנטיבית ובנינו עקומה שמראה את גבול אפשרויות הייצור. הבנו את תופעת המחסור, את עקרון ההתמחות, את עקרון העלויות האלטרנטיביות. ראינו שאפשר להשליך זאת על המשק- שאלות של הקצאה יעילה ברמה הלאומית (ייצור צבאי ואזרחי– כמה להשקיע במשק וכמה בביטחון). ראינו את המשמעות מבחינת המושג העדפת הווה מול עתיד, נסיגה וצמיחה כלכלית, מלכודת המדינות העניות.

סוגי פונקציות ייצור: גורם ייצור אחד ללא התמחות. פונקציה של יותר מגורם ייצור אחד כשיש התמחות- כאן הגענו ליתרון יחסי מול מוחלט. הבנו שקיימת תלות בין גורמי הייצור. פונקציית ייצור בעלת כמה גורמי ייצור, שחייבה יחס קבוע (תמהיל) בין גורמי הייצור. דיברנו על כל מיני מגבלות. מצב של אבטלה שהוא לא בזבוז אלא הכרח- אבטלה מבנית.

תפוקה ממוצעת–סך התפוקה חלקי סך גורמי הייצור. מבטאת את התפוקה לעובד ממוצע ביחס לכלל העובדים. כך מודדים אותה: לוקחים את סך כל התפוקה המיוצרת (בהנחה שהיא יוצרה ביעילות) ומחלקים אותה במספר יחידות גורמי הייצור. דוגמא:העלות האלטרנטיבית הכוללת היא 500 ק"ג של שרי, מייצרים אותה 45 עובדים. כלומר 500/45= 11.1111. באופן כללי- פחות חשובה מהתפוקה השולית:

תפוקה שולית– התוספת לתפוקה הכוללת שמתקבלת כשמוסיפים את היחידה האחרונה של גורמי הייצור. נניח שהיום 44 עובדים ייצרו 492 ק"ג, התפוקה השולית (של העובד האחרון) היא 8.

דוגמה נוספת: קונדיטוריה- 18 מכונות, 80 עובדים, 6 מקררים. 2 מוצרים שונים: טראפלס ובריוש.

  תהליך הייצור תפוקה כוללת תפוקה שולית תפוקה ממוצעת
טראפלס 1 מכונה או 2 עובדים (זהו מצב של תחלופה מלאה של גורמי הייצור, כי אפשר להחליף בניהם ללא תלות) 18 המכונות ו-40 עובדים (כמות העובדים לחלק ל-2 כי צריך שניים לייצור טראפלס)= 58 טראפלס (18+40) אין תלות בין גורמי הייצור השונים.

עובד מייצר 0.5 (קיצצנו 2 עובדים לאחד ואז לחלק ל-2)

ומכונה מייצרת 1

ביחד- ממוצע של כל גורמי הייצור: 58 טראפלס לחלק לכמות גורמי הייצור (80 עובדים + 18 מכונות)= 0.592

במקרה של תפוקה ממוצעת של עובד זה יהיה 0.5 ולכן התפוקה השולית והממוצעת זהות.

בריוש תמהיל: 2 עובדיםועוד 3 מכונות ועוד 0.2 מקרר. אין תחלופה 40 עובדים מכמות ייצור עובדים (כמות עובדים שיש לי 80 לחלק ל-2=40)

6 מכונות מייצור מכונות (כמות מכונות שיש לי 18 לחלק ל-3=6)

30 מקררים מכמות ייצור מקרר (כמות מקררים שיש לי 6 לחלק ל-0.2=30)

סה"כ יכול לייצר 6 בריושים.

התפוקה השולית לעובד היא 0! כי גם אם נוסיף עובד אחד, נישאר עם 6 בריושים בגלל מגבלת המכונות.התפוקה השולית למקרר היא 0 גם.התפוקה השולית של מכונה היא 1/3. עובד: 6/80= 0.075 בריוש

מכונה: 6/18= שליש בריוש

מקרר 6/6= 1 בריוש

 

עובד – 80 עובדים לחלק ל-6 בריושים.

מכונה – 18 מכונות לחלק ל-6 בריושים.

מקרר – 6 מקררים לחלק ל-6 בריושים.

צור קשר - לכל שאלה מוזמן להשאיר פרטים

הפקת אירועים
בלוג
user

כיצד להפיק אירוע בתקופת מלחמה: דגשים וטיפים מחברת הפקות מובילה

הפקת אירוע בזמן מלחמה מציבה אתגרים ושיקולים ייחודיים שיש להתייחס אליהם בקפידה. כחברת הפקות מובילה, אנו מבינים את החשיבות של ניווט במורכבויות אלו תוך הבטחת אירוע מוצלח ומשפיע. במדריך המקיף הזה, נדגיש גורמים מרכזיים שיש לקחת בחשבון בעת הפקת אירוע בזמן מלחמה.

קר עוד
משרד מחשב
בלוג
user

מעבר להייטק ב-2024 הכוונה והדרכה למציאת עבודה

לעבוד בהייטק יש חשיבות רבה עבור רבים מאיתנו, אך כדי להצליח במציאת משרה בתחום זה, חייבים להכין את עצמם בהתאם. יש להתחיל בהשקעה בלימודים והכשרה מקצועית. תואר במדעי המחשב או בתחום קרוב מהווה יתרון משמעותי, אך גם קורסים מקצועיים ואפשרויות למידה עצמאית באינטרנט יכולים להפוך אתכם למועמדים מועדפים.

קר עוד
בלוג
user

הרכב לא כמו פעם? זה הזמן להעביר לסוחר קונה לרכבים לפירוק

אם הרכב שלכם כבר מאוד ישן ואתם מבינים כי יהיה לכם מאוד קשה למכור אותו, חשוב שתדעו כי ישנה אופציה כיום שיכולה לסייע לכם. מכירת הרכב לסוחר אשר מציע קניית רכבים לפירוק, יכולה להוות את הדבר הטוב ביותר עבורכם. שימו לב כי הסכום שתקבלו תמורת רכב שתמכרו לפירוק יהיה במחיר עלות לעומת מכירת הרכב ללקוח פוטנציאלי. יחד עם זאת, אין ספק כי ישנם אנשים שלא יצליחו למכור את הרכב שלכם גם ככה ולכן, מדובר על אופציה שבהחלט כדאי להם לבחון. במאמר הבא תקבלו את כל המידע אודות מכירת הרכב הישן שלכם לקונה רכבים לפירוק.

קר עוד